طراحی اتاق سرور
وقتی یک شرکت، فضایی را به منظور استفاده به عنوان اتاق سرور طراحی کرده یا توسعه میدهد، باید الزامات خاصی را نیز برآورده کند. با یک طراحی مناسب میتوانید از برخی مشکلات که میتواند برای یک اتاق سرور رخ دهد، اجتناب کنید. برای اینکه تجهیزات فنی بتوانند به درستی کار کنند، باید برخی یا حتی تمام جنبههای طراحی زیر در مورد یک اتاق سرور رعایت شده باشد:
- کنترل دقیق محیطی:
یک اتاق سرور باید دارای سنسورهایی در کل فضا باشد تا دما و رطوبت را به طور دقیق و مرتب اندازه گیری کند. سیستمهای کنترل محیط باید همچنین قادر باشند شرایط کل اتاق را در سطح مطلوب حفظ کنند.
- کنترل جریان هوا:
سرورها و سایر تجهیزات کامپیوتری گرمای زیادی تولید میکنند. یک طراحی مناسب برای جریان هوا، باعث جلوگیری از شکل گیری مناطق داغ میشود و گرمای فضا را دفع میکند، و بدین ترتیب از بروز آسیب و خسارت جلوگیری میکند.
- سیستم اطفاء حریق:
در صورت وقوع آتش سوزی مطمئناً نمی توان یک اتاق سرور را با آب پاش تحت کنترل در آورد. مسلماً آب سبب ایجاد خسارت به کلیه تجهیزات شده و در نتیجه با یک فاجعه بزرگ مواجه خواهید شد. گزینههای اندکی برای این نوع سیستم اطفاء حریق وجود دارد، از جمله میتوان به سیستمهای Inergen، سیستمهای Novec و سیستمهای FM-200 اشاره کرد. این سیستمها همگی به منظور اطفاء حریق و در عین حال ایمن نگه داشتن تجهیزات کامپیوتری طراحی شده اند.
- راه حلهای مدیریت کابل:
اتاقهای سرور بعضاً ممکن است کابل کشی تا طول چندین کیلومتر را در خود جای دهند. طراحی دقیق اتاق سرور برای عبور مناسب کابلها از سقف یا زیر کف، باعث جلوگیری از خرابکاری های عظیم میشود.
- منابع برق کمکی:
داشتن منابع برق کمکی نه تنها برای اطمینان از تداوم کار و پایدار ماندن تجهیزات مهم است، بلکه باعث جلوگیری از نوسانات جریان برقی میشود که باعث آسیب به سرورها و سایر تجهیزات موجود در اتاق است.
- امنیت فیزیکی:
اتاقهای سرور هزاران یا حتی میلیونها دلار تجهیزات با ارزش را در خود جای میدهند. علاوه بر این، دادههای ذخیره شده در این اتاقها میتوانند بسیار ارزشمند باشند. اتخاذ تدابیر امنیتی فیزیکی لازم برای ایمن نگه داشتن آن بسیار ضروری است.
اجزای اتاق سرور
بخش ساختمانی
این بخش شامل ساختمان و اتاق می باشد. دیوار اتاق سرور، کف کاذب اتاق سرور، سقف کاذب اتاق سرور، درب اتاق سرور و چاه ارت در این بخش قرار می گیرند. این ساختمان یا اتاق دارای ایمنی مناسبی بوده و در برابر حوادث غیر مترقبه مقاوم است.
برق اتاق سرور
تأمین برق مورد نیاز مرکز داده در این قسمت است. بخش برق شامل تجهیزات برقی و کابل های مربوطه است. برای این قسمت می توان از اتاق برق استفاده کرد. تابلو برق توزیع اتاق سرور، کابل های برق، سیستم ارتینگ و باندینگ اتاق سرور، برق اضطراری یا ژنراتور، منبع برق بدون وقفه یا UPS در این بخش قرار دارند. به منظور ایمنی بیشتر بهتر است این تجهیزات خارج از اتاق سرور و در اتاق برق مستقر شوند.
تأسیسات اتاق سرور
تأسیسات اتاق سرور به منظور حفظ سلامت اتاق و کارآیی بهتر آن نصب می شوند. این قسمت شامل سیستم سرمایش اتاق سرور و سیستم اعلام و اطفاء حریق اتاق سرور می شود. قسمت دیگر تأسیسات شامل ادوات کنترلی و نظارت مانند سیستم کنترل تردد اتاق سرور و دوربین های مدار بسته است. در تأسیسات این مکان قسمتی از تأسیسات مانند کمپرسور و کپسول اطفاء حریق خارج از اتاق و قسمتی مانند پنل دمنده هوا یا سنسور های دود داخل اتاق نصب می شوند.
تجهیزات اتاق سرور
هنگامی که یک اتاق سرور از نظر فیزیکی راه اندازی و آماده استفاده میشود، وقت آن است که نصب تجهیزات نهایی را شروع کنید. البته هر اتاق سرور بنا به نیاز شرکت، تجهیزات مختلفی را در خود جای خواهد داد. موارد زیر از جمله تجهیزات مختلفی است که امروزه در بیشتر اتاقهای سرور مشاهده خواهید کرد:
- رک اتاق سرور: کلیه تجهیزات اتاق سرور به منظور جلوگیری از آسیب دیدن و نظم بیشتر در رک بسته می شوند. رک ها در ابعاد گوناگونی تولید می شوند.
- سرور: دستگاه اصلی مرکز داده می باشد. کلیه خدمات از طریق سرور ها ارایه می شود. کلیه تجهیزات دیگر در جهت حفظ شرایط محیطی این سرور ها و ایجاد ارتباطات برای آن ها است.
- روتر: این دستگاه وظیفه مسیر دهی و ایجاد ارتباط بین سرور های داخل اتاق و محیط بیرون را فراهم می سازد.
- سوییچ شبکه: وظیفه سوئیچ شبکه برقراری ارتباط داخلی بین سرور ها و همچنین بین سرور و سایر تجهیزات مانند روتر و فایروال را بر عهده دارند.
- فایروال: نفوذ به مرکز داده و سرقت اطلاعات و یا خرابکاری امری است که در خصوص مراکز داده بسیار اتاق می افند. فایروال جهت جلوگیری از این امر در اتاق سرور نصب و تنظیم می گردد.
- دستگاه های ذخیره سازی اطلاعات: هر چقدر هم در حفظ شرایط محیطی کوشا باشیم باز هم امکان خرابی سخت افزاری و نرم افزاری وجود دارد. به همین منظور با کمک تجهیزات ذخیره ساز از اطلاعات پشتیبان گیری انجام می شود. در صورت از بین رفتن اطلاعات با کمک این تجهیزات اطلاعات بازیابی می شوند.
نصب تجهیزات با نظم و زیبایی انجام می شود تا دسترسی و کنترل آن ها راحت باشد.
- کابل کشی ارتباطی: این بخش شامل ارتباطات کابلی بین تجهیزات و با بیرون است. این کابل می تواند مخابراتی، شبکه و فیبر نوری باشد.
- قسمت نرم افزاری اتاق سرور: این قسمت لایه سرویس دهنده به کاربران است. مرحله اول نصب سیستم های عامل می باشد. مطابق با سرویس یا نرم افزار مورد نصب سیستم عامل انتخاب و نصب می شود. سپس نصب نرم افزارهای لازم و راه اندازی سرویس های مختلف انجام می گردد.